nedjelja, 2. veljače 2014.

Aloj obični (Aloe vera)

 
Aloj (aloe vera)
 

Nalazišta: Sredozemni pojas
Opis. Jednogodišnja biljka, zeljasta 60 cm visine, do 10 cm debele stabljike, pilastih ivica i bodljikavih vrhova.Cvijet izrasta iz sredine iljke i ima viseće cvjetne grozdove. Cvate u lipnju i srpnju.
Sastojci: sadrži jaku, gorku supstancu emodin i biogene stimulatore, koji pojačavaju obrambene snage organizma.
Sakupljanje: Bere se cijele godine. Ljekoviti su samo listovi, koji se razređuju u alkoholu nakon što se iz njih iscijedi sok. Koncentracija je 80 g soka i 20 g alkohola.

Priprema i  primjena: Aloj prije svega djeluje baktericidno. Služi za liječenje očnih bolesti, artritisa, čireva.
Čim se odrežu listovi stave se 12 dana u tamni prostor do 12 stupnjeva C. Zatim se odrežu bodlje, narežu u komade i stave u staklenke. Samljeveni dijelovi se miješaju sa destiliranom vodom. i to u omjeru 1:5. Sokovi listova miješaju se sa ricinusovim uljem i koriste se za liječenje opeklina, epidermitisa.
Kuhanjem soka aloje dobiva se staklasta gusta masa, gorkog neugodnog okusa.
Koncentracijom 0,5 g služi za čišćenje crijeva. OPREZ!!! ne prekoračiti dozu. Doza od 4 g prouzročuje bolove, a preko 8 g može usmrtiti.Nikako ne davati djeci!!. Gorak okus smanjiti dodavanjem šećera.
Aloj se u svim oblicima i određenim koncentracijama smije uzimati povremeno, nikako stalno.
Između 2 terapije mora proteći najmanje 6 tjedana. Trudnice nebi smjele koristiti ovaj lijek jer može izazvati krvarenje ili čak pobačaj.

Nema komentara:

Objavi komentar