četvrtak, 16. siječnja 2014.

Što je to lijek?

Lijek je svaka ona materija što bolesnom čovjeku olakšava bol, vraća izgubljenu snagu, produžava životni i radni vijek. Lijekove klasično propisuje liječnik a nabavljaju se u apotekama. Biljni lijekovi su svuda oko nas, te se njihovim vrstama i ljekovitim svojstvima postiže slični učinak.
Otrovne biljke sadržavaju tvari koje štete ljudskom zdravlju, ipak među njima se mnoge rabe kao sredstvo za izliječenje. Ako sadržaj tih biljaka koristimo u svrhu liječenja u jeri koje ljudski organizam može podnijeti, onda se one smatraju kao lijek. U protivnom, njihova otrovna svojstva mogu samo naštetiti ljudskom tijelu.
Dakle, kad se prekorači doza koja je ljudskom tijelu korisna, biljka se smatra ljekovitom. Sve što je više, šteti i smatra se kao otrovna biljka.
Otrovna biljka Conium
Upravo u toj činjenici stoji potreba dobrog poznavanja biljnih vrsta koje služe kao ljekovite.
Nabrojit ću samo neke biljke koje sadrže vrlo jake otrove, atropin, currare, Digitalis, smrtno su otrovne ako se imalo prekorači doza. te doze mjere se u mikrogramima ili jako razrijeđene.
Oleandar
tako razlikujemo fiziološku dozu biljnog lijeka koja znači minimalnu i jednokratnu dozu koja će na ljudskom tijelu proizvesti pozitivnu promjenu.

                    Ricinus communis

Maksimalna doza je količina lijeka koja još na tijelu ne izaziva negativne promjene.

Nema komentara:

Objavi komentar