četvrtak, 16. siječnja 2014.

Oblici biljnih lijekova


Svi prirodni lijekovi koji se spremaju iz bilja dolaze u pripremi za terapiju u nekoliko oblika. Najčešće se lijekovi spremaju u obliku čajeva, tinkture, sirupa, ljekovita vina i prašci,

Čajevi: su najčešći oblici biljnih lijekova i prevladavaju u gotovo 90% terapija.
Obično se čajevi pripremaju tako da se listići ili cvjetovi prelijevaju vrelom vodom jer bi kuhanjem većina ljekovitih sastojaka isparila.Nakon toga se otopina prekriva i ostavi oko 15 minuta da odstoji.
Nakon toga se procijedi i servira.
neki tvrđi listovi se namaču preko noći i tek tada prelijevaju vrelom vodom.

Tinkture su naprikladniji oblici biljnog lijeka. Prednost tinkture je što se dozira u kapima, pa se veća pripremljena količina može koristiti dugo vremena.

Budući da su ekstrahirane tvari u otopini netopive u vodi, one se slijegaju na dno pa ih prije uporabe treba dobro promućkati. Zbog te netopivosti u vodi, tinktura se razređuje s alkoholom. Primjena tinkture je kapanje kapaljkom u čašu vode ili kocku šećera.
Priprema tinkture iziskuje znanje iz kemije, pa je postupak preporučen da ih radi ljekarnik.

Sirupi se pripremaju otapanjem šećera u vodi dok se ne dobije gusta tekućina.
Obično se za primjenu razređuje sa 10 dijelova vode na 1 dio sirupa.

Ljekovita vina se dobivaju miješanjem tekućih ili otapanjem krutih biljnih dijelova u vinu.Doziraju se u malim čašicama, žlicama ili likerskim čašicama.


Prašci se pripremaju mljevenjem krutih biljnih materija, koji također mogu biti tucani, te prosijani u finom situ. Uzimaju se u kavskoj žlici. treba poznavati težinu jedne žličice kako bi se izvršila pravilna doza.

Nema komentara:

Objavi komentar