Da bi zdrav čovjek održao zdravlje ili bolestan vratio zdravlje i snagu preporuča se slijedeće:
- povrće: blitva zelje, kelj, luk poriluk, koraba mahune, krastavci, paprika, grah, leća, grašak, cikla cvjetača.
Sve ove namirnice iz prirode treba uzimati kuhano, svježe (neke od njih), bez začina i zaprške
- meso: slatkovodna i morska riba (bijela), teletina, junetina, govedina, puretina, sve kuhano, nemasno.
Ne preporuča se pohano dok je meso na roštilju dozvoljeno.
- kruh: graham, integralni
- žitarice: riža
- voće: sve vrste svježe, cijelo ili sok
- mliječni proizvodi: svježi kravlji nemasni sir, jogurt, kefir, kiselo mlijeko (maksimalno 1,5% mliječne masti)
bijela kava.kuhano obrano mlijeko.
- čajevi: šipak, metvica, lipa, matičnjak, kopriva, kamilica bosiljak, majčina dušica, menta (sve nezaslađeno)
- pića: limunada, sok od naranče, tvornički sokovi prirodni (sve bez šećera)
Ne preporuča se:
tjestenina, krupice razne, bijeli kruh, pecivo, guska, patka, divljač, suhomesnati proizvodi, plava riba, sve vrste kobasica i krvavice,hrenovke, naresci, salame, svinjetina, suhi sir, maslac, margarin, kikiriki, orasi, keksi kreme pudinzi, bomboni, čokolada i slatkiši.
Smjernice za dijetu kod najčešćih bolesti:
- Bolest bubrega:
Dozvoljeno
: kruh, neslani maslac,svježi kravlji sir, povrće svih vrsta, riža, krupica, mast, ulje, med, marmelada, vrhnje kiselo i slatko, voćni sokovi
Potpuno zabranjeno: svi začini, naročito oštri (paprika, papar, kopar), sva slana jela, sve vrste mesa osobito sušenog, a naročito dimljenog, kobašsice luk, rotkva, gljive, češnjak, alkoholna pića.
Bolest srca i krvnih žila
Češći obroci, ali u manjim količinama, piti umjereno. Izbjegavati začinjene hraneoštrim i kiselim začinima, te povrće koje napuhava (grah, leća zeleni grašak)
Izbjegavati fizički i psihički napor. Preporuča se poslijepodnevni odmor od 1 sat po mogućnosti ležanjem.
Uzimati lijekove strogo po uputama liječnika.
Ne pušiti, dopuštena 1 do 2 kave u toku dana. Izbjegavati alkoholna pića, pogotovo žestoka, te pušenje.
Bolest čira na želucu i dvanaesniku.
Bolesnici sa tom bolešću treba obroke pripremati na maslacu ili ulju. Jesti treba 5 do 6 puta dnevno u manjim obrocima.Temperatura jela najbolje je da ima oko 37 stupnjeva, pošto prehladno ili vruće negativno utječe na stijenke želuca i crijeva.
Hranu treba prije gutanja temeljito sažvakati.
Dopušteno je uzimati slijedeće namirnice:
Juhe sve vrste bez masnoća i žestokih sastojaka (papar)
Meso sve vrste (osim crvenog), sa skidanjem kožice te mrvica i jaja sa površine od pohanja.
Sve vrste povrća, pogotovo ona koja se mogu konzumirati svježe kao što su salate, mrkva, rotkvica.
Tjestenine, kruh ali ne vruć niti topao.rezanci, makaroni špageti
Jaja, kuhana pečena, sa brašnom ili kao omlet.
Mliječni proizvodi sve vrste
Sve vrste voća svježe ili u obliku soka, može i kuhano.
Pića i napitci, kava, čaj, mineralna voda, kakao sa mlijekom.
Zabranjeno:
Sve vrste alkoholnih pića, naročito žestoka., crna kava, sladoled, marinirana i ukiseljena jela, kobasice, slanine, šunka i ostali dimljeni mesni proizvodi.
Meso divljači, svinjska mast, nezrelo voće sastojke sa kvascem, konzerve, svježi i topli kruh.
Najstrože zabranjeno pušenje.
Bolesti jetre
Nakon preboljenog akutnog stadija jetre, preporuča se upotraba ugljikohidrata i bjelančevina Količina unesenih kalorija na dnevnoj bazi ne bi smjela prelaziti 3.500 kalorija.
Nema komentara:
Objavi komentar