![]() |
Zreli plodovi abdovine |
Listovi slični bazgi, a plodovi u obliku bobica plavo crne boje.
Ljekoviti sadržaj: Cijela biljka sadrži eterična ulja i kiseline, gorke tvari kao cijanogenetske heterozide, a plod sadrži vinske, jabučne i valerijanske kiseline. Tanin plodu daje tamnu boju.
Sakupljanje: Bere se u rujnu i listopadu kao lišće i plodovi, dok se korijen može brati i u proljeće.
Priprema i djelovanje: Cvijetovi se pripremaju kao čaj a daju se kao diuretici. Također je djelotvoran protiv promuklosti , prehlade, kašlja i za smirivanje živaca..
Korijen se usitnjuje i kuha 2 sata u 5 litara vode (pola kg korijena). Otopina liječi bolesne udove (reuma).Otopinom se ispire i grlo, bolesni vrat i kičma kao i utrnula stopala i prsti.
Zgnječene bobice nakon 3 do 5 dana fermentiraju. Nakon bistrenja otopine filtrira se, i izmiješa sa medom.
Pije se 3 x 1 žlicu dnevno prije obroka.
Rezultat je čišćenje (detoksikacija) organizma putem znojenja i mokrenja.
Korijen se može sušiti na zraku dok postane toliko suh da se može samljeti ili stucati u prah..
Vrh noža se prelije sa 2,5 dcl kipuće vode. Nakon 5 minuta se može piti 1 kavena šalica dnevno. Piti po gutljaj svakih 2 sata. Otopina čisti bubrege, te liječi bolest mjehura.
Ne preporuča se fermentirana otopina (rakija) jer je vrlo gorka i izaziva glavobolju.
Ljekoviti sadržaj: Cijela biljka sadrži eterična ulja i kiseline, gorke tvari kao cijanogenetske heterozide, a plod sadrži vinske, jabučne i valerijanske kiseline. Tanin plodu daje tamnu boju.
Sakupljanje: Bere se u rujnu i listopadu kao lišće i plodovi, dok se korijen može brati i u proljeće.
Priprema i djelovanje: Cvijetovi se pripremaju kao čaj a daju se kao diuretici. Također je djelotvoran protiv promuklosti , prehlade, kašlja i za smirivanje živaca..
Korijen se usitnjuje i kuha 2 sata u 5 litara vode (pola kg korijena). Otopina liječi bolesne udove (reuma).Otopinom se ispire i grlo, bolesni vrat i kičma kao i utrnula stopala i prsti.
Zgnječene bobice nakon 3 do 5 dana fermentiraju. Nakon bistrenja otopine filtrira se, i izmiješa sa medom.
Pije se 3 x 1 žlicu dnevno prije obroka.
Rezultat je čišćenje (detoksikacija) organizma putem znojenja i mokrenja.
Korijen se može sušiti na zraku dok postane toliko suh da se može samljeti ili stucati u prah..
Vrh noža se prelije sa 2,5 dcl kipuće vode. Nakon 5 minuta se može piti 1 kavena šalica dnevno. Piti po gutljaj svakih 2 sata. Otopina čisti bubrege, te liječi bolest mjehura.
Ne preporuča se fermentirana otopina (rakija) jer je vrlo gorka i izaziva glavobolju.
Nema komentara:
Objavi komentar